5 игри за укрепване на връзката между децата и родителите


Игрите между децата и родителите имат редица психологически ползи: заздравяват връзката помежду им, подпомагат доверието и чувството за безусловно приемане и обич, служат като средство за надмогване на страховете и тревогата при децата и др. Предлагаме ви 5 психомоторни игри за деца и родители, които имат забавен, успокояващ и укрепващ връзката с родителите ефект:
bt_bb_section_top_section_coverage_image
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://parents-academy.tzarsimeon.bg/wp-content/uploads/2021/01/gushkane.png

1. Пълнене. 

Майката или бащата гушва детето в скута си и започва да го пълни с майчина/бащина любов. Започва от пръстите на краката и надува, както се надува балон навсякъде по тялото, завършвайки с целувка по главата.

*Разтоварва тревожностите при раждане на брат/сестра на детето.

 2. Гушкави куршуми. 

Ако детето играе често на агресивни игри със “стреляне“, възрастният може да му каже: „О, ти си намерил пистолета на любовта! Когато ме застрелят с гушкавите куршуми от този пистолет, трябва да гушкам човека, който ме е застрелял!”. Родителят започва да гони детето докато повтаря колко много го обича.

*Облекчава напрежението при децата и помага агресивният импулс да намери подходящ израз на игра. Ако детето каже:  „Не, това е пистолетът на омразата!”, възрастният може да каже: „Сигурно тогава е развален, защото ме кара да те обичам!” 

3. Автомивка. 

Детето е кола на ужким, която минава през автомивката (под масата, стола, бюрото). Възрастният “измива” колата част по част с някакъв предмет – топка, кубче, възглавница. Детето подава първо краката чрез приплъзване, после тялото си, после ръцете и накрая главата, докато възрастният го “почиства”.

*Игра за релаксация и от пускане на напрежението

https://parents-academy.tzarsimeon.bg/wp-content/uploads/2021/01/semeistvo-hartiya.png

4. Дърпане на въже. 

Възрастните хващат детето от двата края и започват да дърпат „въжето” полека към себе си. Всеки казва, че иска много силно крачетата, главата, ръчичките, а накрая цялото дете за себе си, защото за тях то е най-хубаво и всеки от родителите го обича толкова много!

* Тази игра дава доказателство на детето за безусловно приемане и обич

5. Пица. 

С помощта на масажни движения върху гръбчето на детето се размесва “тестото“ (може да се ползва и играчка имитираща точилка). След това питаме детето какво иска да сложим в пицата и чрез потупване, поглаждане, пощипване и други „слагаме продуктите“. 

*Подходяща игра за отпускане и релаксация

Източници: тук

Повече информация можете да видите във видеото на “Родителска академия” - уебинар “Игрите, децата и родителите” - 19.12.2020 г.
Място на събитието
ул. Св. св. Кирил и Методий 66, с. Иваняне