Социалната изолация и децата вкъщи

Няколко идеи как да подкрепим децата и себе си, за да се справим по-лесно с негативните ефекти от социалната изолация.
https://parents-academy.tzarsimeon.bg/wp-content/uploads/2021/01/kid1-320x397.png

1. Да структурираме ежедневието

Кризата и социалната изолация изострят страховете и тревогата от неизвестното и реалната опасност от заразяване. Да планираме дейностите през деня е ефективна стратегия за намаляване на тревогата, както за възрастните, така и за децата. Създаването на дневен режим ще помогне да се възвърне усещането за ред и нормалност. Помогнете на децата да си изработят график за деня със задачи – време за учебни задачи, домашни задължения и хоби. Изберете как да го визуализирате с помощта на цветно табло, стики листчета или в тефтер. 

2. Физическа активност вкъщи

Редица изследвания показват, че физическата активност е ключова за психическото и физическото здраве. Платформи като YouTube изобилстват с идеи за упражнения в домашни условия подходящи както за децата, така и за възрастните. Може да бъде гимнастика, йога, танци, психомоторни игри – изберете това, което ви е приятно. При по-малките деца, партнирането на родителите може да бъде както забавно, така и укрепващо връзката помежду им. За тийнейджърите вашият личен пример може да има  мотивиращо значение, но е достатъчно и да ги подкрепите морално с насърчаване и създаване на подходящи условия да бъдат активни самостоятелно.

bt_bb_section_top_section_coverage_image
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://parents-academy.tzarsimeon.bg/wp-content/uploads/2021/01/kid3-320x403.png

3. Социалните контакти

Социалните платформи дават възможност на тийнейджърите да поддържат връзка и близост с връстниците си. Не бива да се подценяват рисковете при този вид общуване – възможно е вместо подкрепа, децата да срещнат враждебност или да не получат очакваното одобрение от значимите други, което да задълбочи усещането им за изолация и да доведе допълнително до тревожни и депресивни преживявания. Говорете с тях – вашите послания са важни. Насърчете ги да търсят близост с другите, както и с вас.

По-малките деца могат да бъдат подкрепяни от родителите в онлайн общуването с приятелите им. Помогнете им да изработят картичка или рисунка, която може да снимате и изпратите до родителите на другото дете. Организирайте им среща в някоя от социалните платформи с директна онлайн връзка, така че да не губят контакт помежду си и ги насърчете да помислят за приятни игри макар и дистанционно. 

4. Хоби вкъщи

Социалната изолация би могла да бъде време, в което да се насочим към нашите лични мисли, желания и интереси. Освен дигиталните забавления (предавания, филми, игри) насърчете детето да помисли какво друго би било интересно за него – да научи как се готви, майстори с ваша помощ. Организирайте семеен турнир по карти или настолни игри. Забавните научни експерименти в домашни условия имат образователен и укрепващ емоционалната връзка с родителите ефект, когато са споделени като преживяване с интерес и удоволствие. 

Можете да потърсите още идеи и вдъхновение тук.

Място на събитието
ул. Св. св. Кирил и Методий 66, с. Иваняне