Ралица Коцева

Ралица е магистър психолог в сферата на „Психологията на управлението“ и се шегува, че жизненият й път така се е стекъл, че все е в ролята на управляващ нечие поведение, чувства, емоции и мотиватор по разширяване на вътрешното пространство. Професионалната й кариера преминава през различни роли, които тя счита за многото лица на детския психолог. Няколко години е възпитател в начален етап по програма „Заедно в час“, където учи деца в неравностойно положение. Следващите 5 години се занимава изцяло терапевтично с деца и младежи с нарушения в развитието, поведенчески и емоционални проблеми на възраст от 1 до 20 години.

Голяма част от общуването й с деца включва личностно себепознание и изграждане, повишаване на социалните умения, придържане към ясни и смислени правила. През годините подпомага различни педагогически колективи, представители на частния бизнес, родители и разширени семейства в разбирането на проблематиката, набелязване на конкретни цели, задачи и начини за увеличаване напредъка. 

Обича за децата да се говори през техните способности, а не да се хвърля светлина само върху дефицитите им. Вярва в максимата, че понякога един разговор с родителите е по-надграждащ и от десет терапевтични срещи с детето. В работата си харесва и използва творчески подходи, арт занимания и овластяване на детето при начина му на изразяване. Иска да подпомага деца в развитие на креативно и критично мислене, защото смята, че мисията на възрастните е да подхранват децата да мислят, а не да им дават готови отговори, които те да припознават за свои. Понякога си служи с техники и умения от Когнитивно-поведенческа психотерапия, където е под супервизия и предстои дипломиране за консултант. В момента изучава магистратура по „Клинична психология“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

bt_bb_section_top_section_coverage_image
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Място на събитието
ул. Св. св. Кирил и Методий 66, с. Иваняне